Olej konopny z konopi siewnej tłoczony na zimno 100% naturalny

kanabis-olej.jpg
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 23,00 zł 25,00 zł 23.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Olej konopny z nasion konopi siewnej

olej konopny tłoczony z nasion konopi siewnej 100% naturalny

Skład (INCI): Cannabis Sativa Seed Oil

Olej konopny z konopi siewnej THC i bezpieczeństwo

W ostatnich latach olej konopny wraca do łask po długotrwałej kampanii anty-konopnej, związanej z indyjską odmianą konopi, stosowaną do produkcji substancji psychotropowych i narkotyków. Zła sława uderzyła rykoszetem i konopię siewną, która nie ma nic wspólnego z surowcem psychotropowym - zawartość THC (czynnego związku narkotycznego) w nasionach nie przekracza 0.3%. Ponadto THC prawie nie rozpuszcza się w fazie organicznej (oleju), więc jego zawartość w oleju tłoczonym na zimno z nasion konopi siewnej jest jeszcze niższa (śladowa).

Nierafinowany olej konopny skład chemiczny

Olej konopny jest jednym z najcenniejszych olei roślinnych. Posiada orzechowo-korzenny zapach i zielonkawy kolor, przez wysoką zawartość chlorofilu. Składa się w 75% z drogocennych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT które są w idealnej proporcji- omega-6 : omega-3 3:1! Dodatkowo zawiera kwas linolenowy, palmitynowy, arachidowy, oleinowy i eikozanowy. 

Poza wspaniałym profilem lipidowym, olej konopny zawiera wiele aminokwasów, protein, karotenów, fosfolipidów, fitosteroli, minerałów (Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P), witaminy  A, B1, B2, B3, B6, C, D i E oraz szalenie istotne antyoksydanty.

  • fitosterole- są roślinnym odpowiednikiem cholesterolu, niezbędnego składnika stabilizującego błony komórkowe. Wzmacniają strukturę naskórka, nadając skórze elastyczność i zdrowszy wygląd, również dzięki wykazywaniu właściwości lekko przeciwzapalnych i przeciwdrobnoustrojowych
  • witamina Ezabezpiecza komórki przed fotostarzeniem, niwelując wolne rodniki tlenowe. Chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenieniem a tym samym stabilizuje błony komórkowe przed degradacją. Bardzo silny antyoksydant!
  • witamina A- promuje regenerację i podział komórek skóry, czego efektem jest gładsza i napięta skóra

Olej z konopi siewnej właściwości

Tak bogaty skład powoduje, że właściwości zdrowotnych jak i kosmetycznych jest naprawdę dużo:

  • regenerujące, gojące i przeciwstarzeniowe - promuje odbudowę i wzmocnienie naskórka
  • przeciwzapalne - zmniejszając zaczerwienienia, przebarwienia i nadwrażliwość skóry
  • antyseptyczne - redukując rozwój mikroorganizmów odpowiadających za powstawanie niedoskonałości
  • antyoksydacyjne - jako silny przeciwutleniacz, hamuje degradację komórek skóry przez wychwytywanie niszczycielskich, wolnych rodników
  • fotoprotekcyjne - chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV
  • przeciwalergiczne 
  • normalizujące
  • zmniejsza przebarwienia

Olej konopny tłoczony na zimno właściwości kosmetyczne i zalecenia - olej z konopi siewnej na twarz

Olej konopny jest tzw. "olejem suchym", czyli szybko wchłanialnym, lekkim olejem który nie pozostawia tłustych śladów. Z tego powodu zalecany jest do skóry przetłuszczającej się, trądzikowej oraz ze skłonnościami do powstawania niedoskonałości. Polecany do nawilżenia delikatnej skóry niemowlaków.

Silne właściwości przeciwzapalne, gojące i odbudowujące powodują, że olej konopny polecany jest dla skóry dotkniętej egzemą, łuszczycą, bielactwem i przebarwieniami.

Surowy olej konopny na włosy i paznokcie

Olej konopny posiada podobny profil do np. masła kokosowego, dlatego ich dobroczynne działanie na włosy i paznokcie jest zbliżone. Regularne stosowanie oleju z konopi siewnej zabezpiecza włosy i paznokcie przed rozdwajaniem końcówek, utratą blasku i wysuszeniem. Nałożony aż po nasady włosów zapewnia głębokie odżywienie cebulek.

Olej konopny w kosmetyce - Cannabis sativa seed oil w kosmetykach

Dzięki temu, że olej jest lekki, suchy, szybko wchłanialny może być stosowany bezpośrednio na skórę. Jednakże dołączenie go do kosmetyków, jest wartością dodaną dla produktu. 

Kremy: polecany do kremów na zimę, gdyż posiada niską temperaturę krzepliwości, co niweluje powstawanie zaczerwienień. Odżywia, nawilża i odbudowuję skórę twarzy wyrównując jej koloryt

Olejek do masażu: jest doskonałym nośnikiem olejków eterycznych oraz zapewnia dobry poślizg rąk w trakcie masażu

Szampon i odżywka: ułatwia rozczesywanie, odżywia i nadaje połysk, rozpuszczalnik substancji organicznych biologicznie aktywnych

Żel pod prysznic i mydła: natłuszczające lub renatłuszczające po zmyciu warstwy składników powierzchniowo czynnych

Balsam/ lotion/ masło do ciała: natłuszczające, szybko się wchłania bez pozostawiania tłustej, lepkiej warstwy

Pomadka: odżywiające i połyskujące

Olej z konopi siewnej jak stosować?

Pielęgnacja skóry: niewielką ilość oleju nanieść na dłonie i przetrzeć w celu jego delikatnego ogrzania, następnie masującymi ruchami rozprowadzić po skórze twarzy. 

Masaż: W 100 ml rozpuścić 20 kropli wybranego przez was olejku eterycznego. Przed rozpoczęciem masażu należy ogrzać olej w dłoniach lub na łaźni wodnej.

Maseczka do włosów: olejowanie włosów: Na umyte i suche włosy nałożyć olej wcierając go najpierw delikatnie w cebulki włosów. Jeśli to nie spowoduje przeciążenia włosów, rozprowadzić olej po całej długości włosów. Zawinąć głowę w ręcznik lub torebkę i pozostawić na minimum 2h (im dłużej tym lepiej), a następnie ponownie umyć włosy. Olej może również być jednym z wielu składników domowej roboty maseczek na włosy.

Zabezpieczanie końcówek: 1-2 krople ilość oleju wcierać w końcówki w celu ochrony ich przed rozdwajaniem, działaniem czynników mechanicznych (suszenie, prostowanie, kręcenie itd.) i atmosferycznych (upał, promienie słoneczne, mróz itd.)

Pielęgnacja paznokci: kilka kropel olejku wcierać w paznokcie i okolice lub za pomocą pędzelka rozprowadzać olej po ich powierzchni.

Opakowanie: szklana buteleczka 30 ml, z wygodnym nakraplaczem

Przechowywanie: W ciemnym, chłodnym miejscu w temp. 7-25'C. Jeśli olej jest przechowywany nieprawidłowo zaczyna jełczeć. Najlepiej spożytkować olej do 3 miesięcy po otwarciu.

Tylko do użycia zewnętrznego! 

Regularne stosowanie kosmetyku zwiększa szanse na jego prawidłowe działanie i widoczne efekty!

100% NATURALNY OLEJ KONOPNY TŁOCZONY NA ZIMNO NIERAFINOWANY Z NASION KONOPI SIEWNEJ | PRODUKT BUŁGARSKI | BEZPIECZNY DO STOSOWANIA | BEZ SZTUCZNYCH AROMATÓW, KOLORYZATORÓW I POLEPSZACZY | KOSMETYK WEGAŃSKI I NIETESTOWANY NA ZWIERZĘTACH

  aromaterapia bułgaria  kosmetyki wegańskie kosmetyki naturalne

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl