175,00 zł
45,00 zł
25,00 zł
23,00 zł
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
BIO syrop z gojnika z Bułgarii 100% naturalny - mursalski chai, mursalska herbata gojnik HARMONICA
Opis
BIO Syrop z kwiatów gojnika- mursalski chai z Bułgarii (Sideritis scardica)
Herbata górska z Bułgarii- mursalska herbata z gojnika drobnokwiatowego
Naturalny syrop z gojnika z prostym składem - mursalski chai Bułgaria
Skład: ekstrakt z kwiatów gojnika Sideritis scardica (Mursalski czaj), BIO cukier trzcinowy
CERTYFIKAT BIO : BG-BIO-02
Syrop z gojnika drobnokwiatowego - jak powstaje?
Ekstrakt wodny jest pozyskiwany z suszonych kwiatów gojnika zbieranych w rejonie góry Strandża. Ekstrakt zostaje lekko podgrzany do 60 stopni, a na koniec procesu nie dłużej niż minutę - do 70 stopni. Butelkowany jest przy użyciu pasteryzatora, ponieważ nie są używane żadne
konserwanty.
Bułgarski syrop z gojnika (mursalski czaj) jak stosować?
Dla uzyskania najlepszego smaku syrop powinno się rozcieńczać z wodą w proporcji 1:7 (syrop: woda). Przechowywać w miejscu ciemnym i chłodnym. Po otwarciu najlepiej przechowywać w lodówce. Nie zalecamy używania naszych syropów podgrzanych do bardzo wysokiej temperatury, aby nie utracić cennych właściwości leczniczych.
Gojnik drobnokwiatowy z Bułgarii (mursalski czaj)
Mursalski czaj, czyli gojnik (Sideritis scardica) to wysokogórska roślina, występująca tylko w kilku miejscach na świecie, w tym szczęśliwie w górach Rodopy i Strandża (Bułgaria). Rejony te są wolne od zanieczyszczeń.
Mursalska herbata z Bułgarii- właściwości
Mursalski czaj jest naturalnym skarbem dla zdrowia, a jego lecznicze właściwości są znane od pradawnych czasów. To magiczne zioło zawiera dużą ilość flawonoidów, taniny, żelaza, cynku, sodu, magnezu i działa: antyoksydacyjnie, immunostymulująco tonizująco i wzmacniająco. Przy regularnym stosowaniu:
- duża zawartość żelaza- przydatne podczas niedoborów żelaza, w tym leczenia anemii
- promuje obniżanie ciśnienie krwi i zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca oraz udaru
- silne właściwości przeciwutleniającym
- pomaga przy problemach z układem oddechowym - ma wyjątkowe działanie wykrztuśne
- redukuje objawy: astmy, przeziębienia, zatruć pokarmowych i uczucia ciężkości
- uspokaja układ nerwowy
- gojnik jest silnym afrodyzjakiem. Poprawia męską potencję- dlatego nie zaleca się umiarkowaną konsumpcję przez mężczyzn
- usprawnia pracę układu pokarmowego, posiada dobrze zbadane działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, co powoduje, że z powodzeniem znajduje zastosowanie w łagodzeniach objawów przewlekłych zapaleń żołądka, jelit i innych chorób jelitowych.
- wspomaga redukcję rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i zapobiega rozwoju miażdżycy
Mursalski czaj- bułgarska herbata górska z gojnika
Legenda głosi, że gojnik drobnokwiatowy (mursalski czaj) rósł tam, gdzie płynęły łzy Orfeusza, gdy szukał swojej ukochanej Eurydyki. Tak więc po nich właśnie, urosło jedno z najbardziej leczniczych ziół, które przeżyło na bułgarskich ziemiach do naszych czasów. O mursalskim czaju, czyli gojniku (Sideritis scardica) mówi się, że jest magiczny i wszechstronny, bo leczy praktycznie wszystko.
Bułgarski syrop z gojnika jak stosować?
Dla uzyskania najlepszego smaku syrop powinno się rozcieńczać z wodą w proporcji 1:7 (syrop: woda). Przechowywać w miejscu ciemnym i chłodnym. Po otwarciu najlepiej przechowywać w lodówce. Nie zalecamy używania naszych syropów podgrzanych do bardzo wysokiej temperatury, aby nie utracić cennych właściwości leczniczych.
Naturalny syrop z gojnika do czego?
Do czego wasza dusza zapragnie! Szczególnie polecamy do:
- do lemoniad, naparu, herbaty, kawy również w wersjach mrożonych
- jako słodki dodatek do naleśników, deserów i słodkich wypieków
Zdrowie według przepisów naszych babć
Przed erą powszechnego użycia lodówek, syropy były sposobem na przechowywanie letnich owoców, aby można było się nimi cieszyć i czerpać z ich zdrowotnych korzyści nawet zimą.
Trzymając się klasyki wymyślonej przez nasze babcie, używamy tyle cukru (ekologicznego cukru trzcinowego), ile potrzeba, aby spełniał on wyłącznie rolę naturalnego konserwantu.
© Opis autorski Roseshop.pl - kopiowanie oraz rozpowszechnianie tekstów zamieszczonych na stronie Roseshop.pl jest zabronione! Zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.) Cena za jeden opis naszego autorstwa wynosi 10 000 zł netto.
Teresa W
Słyszałam o herbacie z tego zioła, ale syrop jest wygodniejszy :)
UlaL
Co za niespotykany smak! Pycha