Herbata z płatków Róży Bułgarskiej
przepis domowy
Herbatka z płatków róży ma działanie terapeutyczne, znane w mądrościach wielu narodów od wieków. Proponowany napar jest do stosowania codziennego jako
gorący napój dostarczający przyjemnych doznań i walorów aromatyczna-smakowych, ale też dla wartości zdrowotnych:
- detoksykujące
- wspomożenie pracy wątroby
- wskazana przy dolegliwościach żołądkowych
- obniża ciśnienie, działa przeciwmiażdżycowo
- łagodzi stany napięcia przedmiesiączkowego (łagodzi objawy PMS) oraz objawy menopauzy
Herbata różana jest dla miłośników wykwintnych naturalnych smaków i aromatów. Wyróżnia się zdecydowanymi nutami głębokimi, cierpkimi w
połączeniu z średnią nutą Róży Bułgarskiej (Rosa damascena Mill/ Rosa kazanlika). Smak jest ciekawy, marzycielski, wzbudza zmysły, ale przede wszystkim naturalnie delikatny.
Wskazówka: susz z płatków róży zawsze przechowuj w suchym i szczelnym pojemniku. Bardzo ważne dla walorów aromatycznych i właściwości leczniczych jest pochodzenie kwiatów róży, sposób uprawy i zbierania oraz właściwe suszenie. W innym przypadku herbatka różana po prostu się nie uda.
Potrzebne składniki na filiżankę herbaty:
2 lyżki stołowe suszu Róży Bułgarskiej Prawdziwe płatki z róży bułgarskiej
4 ziarenka goździków
2 ziarenka kardamonu
1-1,5 łyżek miodu
350 ml wody
Dodatek: opcjonalnie można dodać 1/3 łyżeczki zielonej herbaty
Sposób przygotowania:
Do już ciepłej, a nie wrzącej wody (około 2 min po wrzeniu) dodaj płatki róży i przyprawy. Jak woda ponownie się
zagotuje i zacznie się unosić oszalamiający aromat róży, szybko zmniejsz ogień i gotuj 5 min.
Odcedż herbatę i wlej do swojej ulubionej filiżanki - napawaj się różaną aurą unoszącą się wokół ciebie!.
Weronika L.
Kupiłam te płatki z zupełnie innym zamysłem, a wyszła mega herbata