Producent
Cena
-
od
do
Kuchnia bułgarska - smaki Bułgarii
produkty z Bułgarii
kolorowa i różnorodna kuchnia łącząca ze sobą śródziemnomorskie smaki wraz z orientalnymi niuansami
Bułgarska kuchnia jest bardzo kolorowa i aromatyczna. Używanych jest wiele warzyw zarówno gotowanych jak i surowych, czego dowodem są przynajmniej 2 strony w menu zajętych przez propozycje sałatek oraz znane i lubiane pasty warzywne jak lutenica. Dlatego wegetarianie i weganie nie będą mieli problemu ze znalezieniem dla siebie smacznych i pożywnych posiłków w bułgarskiej kuchni
Tak bogata aromatyczność potraw uzyskana jest przez stosowanie fantastycznych ziół i przypraw rosnących w dużej mierze na naszych ziemiach, jak np. czubrica, dżodżen (bułgarska odmiana mięty) oraz szarena sol (kolorowa sól). Bogactwo ziół bułgarskich jest przeogromne, a ich zastosowanie nieskończone :)
Część terenów Bułgarii jest idealnie przystosowana do hodowania wszelkiej maści orzechów, dlatego nie jest zaskakująca obecność tak wielu orzechowych past, jak tahini w bułgarskiej kuchni.