
Cena
-
od
do
Olejek różany z Bułgarii-właściwości, zastosowanie, historia
Zastanawialiście się kiedyś z czego słynie bułgarski olejek różany? I dlaczego aż 70 % światowej produkcji olejku różanego pochodzi właśnie z Bułgarii?
Bułgarski olejek różany jest bardzo wysoko ceniony przez światowy przemysł perfumeryjny, jako szlachetna i niezastąpiona substancja słynnych kompozycji zapachowych, perfumeryjnych i kosmetycznych. Wyjątkowo bogaty i niepowtarzalny skład chemiczny stawia go na czele produktów leczniczych jak w kosmetologii, tak i w farmacji
Ponad 70 % światowej produkcji olejku różanego pochodzi właśnie z Bułgarii. Jest produkowany w procesie destylacji płatków róż, z wyjątkowego gatunku Rosa Damascena Mill.
Jedynie w mikroklimacie Doliny Róż jest w stanie wydać tak dużo i tak wysokiej jakości olejek różany, zwanego nawet płynnym złotem. Olejek różany, wyprodukowany w innych częściach świata nie posiada takiego stężenia substancji leczniczych.
Z około 3000 kg płatków róż uzyskuje się 1 kg czystego olejku różanego.
W 2012 roku cena za kilogram bułgarskiego olejku różanego na światowym rynku perfumeryjnym mocno się podwyższyła i zbliżyła się do równowartości 2 kg złota.
Gatunek róży Damascena Mill jest uszlachetniany przez bułgarskich technologów od ponad 300 lat. Płatki róż zbierane są ręcznie co roku w maju i czerwcu, rano w godz. od 4 do 5. W tum czasie rosa zwiększa aromat róży. Różozbieranie to praca, święto, śpiew, magia kolorów i piękno zapachu.
Jak stosować?
Naturalny olejek różany to produkt leczniczy i należy go stosować w połączeniu z naturalnymi olejami bazowymi lub jako dodatek do gotowych naturalnych kosmetyków. W domowych warunkach można wyrabiać oleje do masażu ciała i twarzy lub kremów. Z myślą o wielbicielkach olejku różanego stworzyliśmy specjalny naturalny krem (bazę) do którego bezpośrednio można dodawać olejek różany. Do 50 ml oleju bazowego lub kremu powinno się dodawać 3-4 do 5 kropli olejku różanego.
Do aroma dyfuzera czy aroma lampy wystarczą 1-3 kropli.
Autor: Slaviana Holc
